Thomas Kamenar

To, že vášnivo rád varím, má svoj jasný dôvod. Je ním moja mama. To, čomu ma naučila, však neboli konkrétne recepty jedál, ale naučila ma, že dobrý kuchár nemusí presne dodržiavať množstvá ingrediencií. Naopak - musí počúvať hlas svojho srdca, ktoré je našťastie prepojené s jazykom a jeho chuťovými kanálikmi. Ako kuchár máte jedinečnú schopnosť dotknúť sa ľudského vnútra. Podobne ako hudobník alebo fotograf. Pretože nezáleží na tom, či ľudia vnímajú umelecké dielo zrakom či sluchom, alebo či ho vnímajú chuťou či vôňou. Je to vaše srdce, ktoré rozhoduje o tom, či vám chutí alebo sa vám niečo páči.

Keď som bol chlapec - 13 alebo 14-ročný – pracovala moja mama skoro celý deň a nemala čas na varenie. Avšak keď som sa vracal zo školy, čakali na mňa v chladničke s láskou pripravené rôzne ingrediencie na prípravu tých najchutnejších tradičných alebo aj exotických jedál. Našiel som tam už nakrájanú zeleninu, marinované mäso a predvarené zemiaky. Ja som to všetko musel na panvici už iba zmiešať a opražiť. Viete si predstaviť, aký bol malý Thomas pri jedálenskom stole pyšný na svoje kreácie? Časom som začal sám improvizovať a tak vznikol môj vlastný štýl varenia.

Inšpirácia pre moje jedlá prichádza z rôznych strán. Niekedy je to vôňa, ktorú zacítim niekde v reštaurácii, inokedy nejaká zaujímavá chuť jedla - každý z nás má svoju predstavu o ideálnych vôňach alebo chutiach. Podľa mňa by sa malo variť s príchuťou neobvyklosti. Kombinácia sladkého a slaného, so štipkou ostrého a kvapkou kyslého. Geniálne…

Niektoré jedlá, ktoré sme na našich cestách po svete ochutnali, varíme doma presne rovnako, z iných sme prevzali napríklad iba to, ako bolo okorenené alebo spracované mäso. Ostatné je moja vlastná improvizácia. Pretože každý deň je iný a naše chuťové kanáliky reagujú na rôzne chute tohto sveta každý deň inak.

Dôležité je prenechať svojej vášni pri varení určitú slobodu. Samozrejme, že knihy varenia sú vynikajúcim zdrojom nových receptov, ktoré chceme vyskúšať. Ale okrem toho musí prísť na tanier aj veľká porcia fantázie :-) Iba tak dostane každé jedlo svoju nezabudnuteľnú chuť a podobu.

Pamätáte sa ešte, ako ste ostatný raz prišli domov hladní a z toho, čo ste našli v chladničke a v komore ste vykúzlili niečo prekvapivo chutné? Takéto chvíle milujem. Na rozdiel od mnohých iných som si však tieto spontánne kulinárske dobrodružstvá zapísal. A keď som to neurobil ja, tak to spravila za mňa moja žena.

Používaním stránok prevádzkovaných TV JOJ súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.